Speltmuffins

Speltmeel. Ik heb het al een flinke tijd in huis en heb genoeg ideeën ervoor maar iedere keer als ik iets met speltmeel maak brokkelt het, is het droog of gewoonweg vies. 3 keer scheepsrecht? Deze waren heerlijk, niet droog, lekker en luchtig én niet brokkelig! Jeej, eindelijk! Uiteraard waren ze ook direct op..

Ik merk dat er veel vraagtekens ontstaan door mijn leeftijdsaanduidingen en waar deze vandaan komen. Voor zover ik dat kan, zal ik dit meer uitleggen. Dit betekent niet dat ik mij hier altijd aan hou. Je moet doen wat voor jou goed voelt en wat jij denkt dat jouw kindje aankan. Er zitten veel allergieën aan de kant van de vader in dit gezin (allergieën gaan via de moeder heb ik begrepen, maar zekere voor het onzekere) dus ik ben iets voorzichtiger. Al heeft mijn dochter nooit ergens slecht op gereageerd (behalve verstopping door banaan en laat nou net 90% van mijn recepten banaan als ingrediënt hebben..) dus ik laat haar nu praktisch alles eten. De meeste richtlijnen zijn gebaseerd op voedsel die allergenen bevatten of voedsel wat scherp kan zijn.

Deze muffins zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Dit door de honing. Honing kan besmet zijn met sporen van de bacterie Clostridium botulinium, De sporen van deze bacterie kunnen uitgroeien tot volwaardige Clostridium botulinum-bacteriën en deze maken giftige stoffen in de darmen die bij heel jonge kinderen ernstige ziekteverschijnselen en infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom is het af te raden om kinderen onder het jaar honing te geven. Wanneer honing boven de 120ºC verwarmd is zijn de mogelijke sporen vernietigd. Een kind jonger dan 1 jaar kan het gerecht dan zonder problemen eten.

De benodigdheden:

Babyproef.com-speltmuffins1

  • 150 gr speltmeel
  • 50 gr kokosolie
  • 1 ei
  • 100 ml melk (ik heb sojamelk gebruikt)
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl honing
  • Rozijnen naar smaak

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Babyproef.com-speltmuffins2

Meng het speltmeel met de baking soda. Hoeft niet met de mixer, maar ik ben zelfs te lui om te roeren en de rest komt er later toch bij.

Babyproef.com-speltmuffins3

Smelt de kokosolie en meng deze in een aparte kom met het ei, de melk en de honing. Roer dit tot een egaal geheel. Voeg dit mengsel samen met de rozijnen toe bij het speltmeel en meng het op de zachtste stand. Doorheen spatelen houdt het nog iets luchtiger, maar het lui verhaal hé?

Schep het mengsel in de muffinvormpjes, vul deze voor 2/3. Je kan er 9 á 10 mee maken. Zet de muffins 20 minuten in de oven.

Babyproef.com-speltmuffins4

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s